Ανακοίνωση Π.Ε.ΣΥ.Θ. για το ατύχημα συναδέλφισσας Θεατρολόγου

Ανακοίνωση Π.Ε.ΣΥ.Θ. για το ατύχημα συναδέλφισσας Θεατρολόγου

Με ανακούφιση ως προς την εξέλιξη της υγείας της αλλά με θυμό και αγανάκτηση, πληροφορηθήκαμε το ατύχημα που είχε, την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022, συναδέλφισσά μας θεατρολόγος και εκπαιδευτικός της Θεατρικής Αγωγής, κατά τη μετακίνησή της μεταξύ τεσσάρων (4) σχολικών μονάδων στα Μέγαρα. Το ατύχημα αυτό φέρνει ξανά στο φως το τραγικό κομμάτι που ονομάζεται μετακίνηση σε 2,3,4 και 5 σχολεία για τους εκπαιδευτικούς των ειδικοτήτων. Πολύ περισσότερο μάλιστα για τη δική μας ειδικότητα, της Θεατρικής Αγωγής, που η αφαίρεση του μαθήματος από τις δυο τελευταίες τάξεις του Δημοτικού «κόστισε» τόσο στην ουσία της εκπαιδευτικής διαδικασίας, όσο και στη δυνατότητα συμπλήρωσης ωραρίου εργασίας σε λιγότερα σχολεία.

Δυστυχώς, είτε πρόκειται για μόνιμο είτε ιδιαίτερα για αναπληρωτή εκπαιδευτικό, η καθημερινή μετακίνηση μετατρέπεται πολλές φορές σε μια επικίνδυνη διαδρομή. Πολλοί εκπαιδευτικοί, ειδικά στην επαρχία, μετακινούνται σε σχολικές μονάδες, οι οποίες παρουσιάζουν μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις μεταξύ τους, καθιστώντας τη μετακίνηση έως και εφιαλτική, ειδικά όταν δεν υπάρχει τρόπος μετακίνησης του εκπαιδευτικού αλλά στηρίζεται αποκλειστικά στα ΜΜΜ. Παράλληλα, το Υπουργείο Παιδείας επιτρέπει τη μετακίνηση από τη μια σχολική μονάδα στην άλλη μέσα στο ημερήσιο σχολικό πρόγραμμα – ώστε να εξασφαλιστεί η “εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων”-, αδιαφορώντας για το πώς θα εξασφαλιστεί αυτή με τον πιο ασφαλή τρόπο για τον εκπαιδευτικό.

Η μετακίνηση των εκπαιδευτικών αφορά όλες και όλους μας και είναι πρωτίστως κοινωνικό ζήτημα. Όπως προέχει η ασφάλεια των μαθητών εντός του σχολικού περιβάλλοντος, κατά τον ίδιο τρόπο προέχει η ασφάλεια των εκπαιδευτικών από και προς το εκάστοτε σχολικό περιβάλλον. Σήμερα, που το κόστος μετακίνησης αυξάνει όλο και περισσότερο, σε συνδυασμό με τα ανεπαρκή δρομολόγια ΜΜΜ για πολλές περιοχές του Λεκανοπεδίου, αλλά και της περιφέρειας, χρειάζεται ειδική μέριμνα ώστε να έχουν τα σχολεία εκπαιδευτικούς σώους και αβλαβής.

Για όλους τους παραπάνω λόγους και για να μη φτάσουμε στο σημείο να θρηνήσουμε θύματα, ζητούμε:

i. τον επανασχεδιασμό των δρομολογίων των ΜΜΜ, ώστε να καλύπτονται επί της ουσίας οι ανάγκες όσων μετακινούνται, κυρίως στο επαρχιακό συγκοινωνιακό δίκτυο.

ii. την οικονομική ενίσχυση όλων των εκπαιδευτικών για τη μετακίνησή τους στις σχολικές μονάδες, πρωτίστως των αναπληρωτών, ειδικά αυτή την εποχή που η ακρίβεια έχει τσακίσει τον μέσο πολίτη

iii. την επιστροφή του μαθήματος της Θεατρικής Αγωγής στην Ε’ και ΣΤ’ τάξη του Δημοτικού

iv. συμπλήρωση ωραρίου το ανώτερο σε 2 σχολεία. Κάθε εκπαιδευτικός να διδάσκει το επιστημονικό του αντικείμενο.

v. ένας θεατρολόγος ανά σχολείο

vi. εξίσωση δικαιωμάτων μόνιμων και αναπληρωτών (ώστε να καλύπτονται και οι όποιες έκτακτες ανάγκες υγειονομική περίθαλψη και ασφάλισης).

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΑΤΡΟΛΟΓΩΝ

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: