Ανακοίνωση Π.Ε.ΣΥ.Θ. για το προσοντολόγιο/κλαδολόγιο

Ανακοίνωση Π.Ε.ΣΥ.Θ. για το προσοντολόγιο/κλαδολόγιο

23/12/2022
Aρ. Πρωτ.: 2266

Μετά τη δημοσίευση, στις 17.12.2022, του ΦΕΚ για το προσοντολόγιο/κλαδολόγιο, σύμφωνα με το οποίο τα διπλώματα των αποφοίτων δραματικών σχολών διαβαθμίζονται σε ΔΕ, έχει ξεκινήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης -και όχι μόνο- μια αδιανόητη στοχοποίηση του κλάδου και της ειδικότητας ΠΕ 91.01, των θεατρολόγων, κατηγορώντας ότι επιδίωξε και πέτυχε την υποβάθμιση των διπλωμάτων των δραματικών σχολών.

Θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε ότι ουδέποτε υπήρξε διεκδίκηση των θεατρολόγων, το δίπλωμα που δίδεται στους ηθοποιούς, ως απόφοιτοι δραματικών σχολών, να ισοτιμηθεί με απολυτήριο λυκείου. Αντιθέτως, θεωρούμε άδικο να μην υπάρχει αναγνώριση για τα τρία χρόνια εκπαίδευσης στην υποκριτική τέχνη, που σίγουρα δεν ισοδυναμεί με την κατηγορία ΔΕ. Ουδέποτε υπήρξε ως σκέψη, πολλώ δε μάλλον ως διεκδίκηση, και μάλιστα μέσω του Επιστημονικού μας Συλλόγου, αυτή η απαξίωση που, άλλωστε, θα έπληττε και πολλά από τα μέλη μας που κατέχουν και τις δύο ιδιότητες.

Ως Π.Ε.ΣΥ.Θ στεκόμαστε απέναντι στην αδικία και στηρίζουμε τη δίκαιη διαβάθμιση των διπλωμάτων ηθοποιών, χορευτών, μουσικών, κινηματογραφιστών και άλλων καλλιτεχνών και ζητούμε να παρέμβει η Πολιτεία μέσω των αρμόδιων υπουργείων και να ανατρέψει άμεσα αυτήν την παράλογη και δυσμενή εξέλιξη.

Αν, ωστόσο, αποτελεί αδικία η εν λόγω διαβάθμιση, εξίσου αδικία αποτελεί και η λασπολογία που με αποτροπιασμό παρακολουθούμε να εξαπολύεται αυτές τις μέρες, από μερίδα ηθοποιών, εναντίον του κλάδου των θεατρολόγων. Είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε το ήθος και την αξιοπρέπειά μας, αλλά και τους αγώνες που επί σειρά ετών δίνουμε ως κλάδος για την Τέχνη και τον Πολιτισμό, αλλά και για να υπάρχει Θέατρο στην εκπαίδευση, όπου συνυπάρχουμε, θεατρολόγοι και ηθοποιοί. 

Συνάδελφοι, ο εχθρός δεν είμαστε εμείς, αλλά οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες που απαξιώνουν την Τέχνη και πυροδοτούν τη διάσπαση και τον κατακερματισμό. Ας καταδείξουμε μαζί τους πραγματικά υπεύθυνους γι’ αυτήν την απαξίωση και ας διεκδικήσουμε συλλογικά την ουσιαστική αναβάθμιση του πολιτισμού και της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης στη χώρα μας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Π.Ε.ΣΥ.Θ.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: