ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΣΟΣΤΩΣΗ ΠΟΥ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΣΤΟ Υ.ΠΑΙ.Θ. ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΣΟΣΤΩΣΗ ΠΟΥ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΣΤΟ Υ.ΠΑΙ.Θ. ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

Αγαπητά μας μέλη,

Στις 11 Νοεμβρίου, ο Π.Ε.ΣΥ.Θ. θα δώσει μάχη, ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών. Θα γίνει παρέμβαση στη δίκη ηθοποιών, που εργάζονται στην εκπαίδευση και ζητούν ποσόστωση 60-40% (στην ουσία όμως 50-50%) στις προσλήψεις αναπληρωτών των κλάδων ΠΕ.91.01 και ΠΕ91.02.

Παράλληλα, σας υπενθυμίζουμε ότι ο Σύλλογός μας θα υπερασπιστεί τα πτυχία των μελών του και τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτό, με την προσφυγή του στο ΣτΕ:

📑ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΟΥ Π.Ε.ΣΥ.Θ. ΣΤΟ ΣτΕ
📑ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑ ΓΙΑ ΚΥΑ ΓΙΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΑ ΔΡΑΜΑΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ: ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΜΑΣ

Αγαπητοί μας συνάδελφοι,

Στις φετινές προσλήψεις αναπληρωτών, επλήγη το έννομο συμφέρον των μελών μας. Θεατρολόγοι με πολυετή προϋπηρεσία έμειναν άνεργοι στις πρώτες φάσεις προσλήψεων αναπληρωτών. Άλλοι συνάδελφοί μας εκτοπίστηκαν μακριά από τον τόπο τους και τις οικογένειές τους και στη θέση τους προσλήφθηκαν ηθοποιοί με χαμηλότερη μοριοδότηση, ακόμη και με μηδενική προυπηρεσία ή/και χωρίς παιδαγωγική επάρκεια! Με την κατακόρυφη αύξηση των υποψηφίων στον κλάδο ΠΕ91.02 μετά τη χορήγηση των νέων ισοτιμιών, είναι ενδεικτικό το πλήγμα του κλάδου μας στις προσλήψεις Αθμιας της Α΄ Φάσης, μεταξύ των τελευταίων 2 ετών, (2020: Θεατρολόγοι: 559, Ηθοποιοί: 53. 2019: Θεατρολόγοι: 657, Ηθοποιοί: 29. Αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη απόδειξη τού τί επέρχεται.

Θεωρούμε πως αυτό είναι άδικο και πως δεν είναι ηθικό να αποκλείονται Θεατρολόγοι και στη θέση τους να προσλαμβάνονται ηθοποιοί με λιγότερα μόρια και με διπλώματα ελληνικών δραματικών σχολών ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ (στην συντριπτική τους πλειοψηφία). Όταν μάλιστα, αυτό ήταν μέχρι σήμερα απαγορευτικό και αντισυνταγματικό για όλους τους κλάδους της εκπαίδευσης, σε διορισμούς στο δημόσιο.

Ο Π.Ε.ΣΥ.Θ., σταθερός στις απόψεις του και συμπλέοντας με ΟΛΑ τα Σωματεία των Εκπαιδευτικών, διεκδικεί επίμονα τον διορισμό όλων των αναπληρωτών, συμπεριλαμβανομένων και των ηθοποιών που εργάζονται χρόνια στην εκπαίδευση. Διεκδικεί τον διορισμό όλων όσοι προσέφεραν στο δημόσιο σχολείο αυτά τα χρόνια αναπληρώνοντας ουσιαστικά τον εαυτό τους. Διεκδικεί τέλος με κάθε νόμιμο και ηθικό μέσο και τρόπο την απόδοση δικαιοσύνης, όπως την αντιλαμβανόμαστε ως Σύλλογος.

Θεωρούμε λοιπόν εντελώς άδικο να εξισώνονται κρατικά πτυχία με ιδιωτικά διπλώματα, να εξισώνονται σπουδές διαφορετικής στόχευσης (πανεπιστημιακής vs επαγγελματικής), να εξισώνεται εν τέλει προς τα κάτω ο χώρος της Εκπαίδευσης και της Διδασκαλίας με τον χώρο του επαγγελματικού Θεάτρου. Ως Π.Ε.ΣΥ.Θ. δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να δεχθούμε την περαιτέρω υποβάθμιση των ακαδημαϊκών κι εργασιακών μας δικαιωμάτων που επιδιώκουν να επιφέρουν οι νέες ισοτιμίες κι η ενδεχόμενη αλλαγή στην ποσόστωση. Σε αυτό προστίθεται και το ανακάτεμα της τράπουλας που προκάλεσαν, τόσο οι νέες ισοτιμίες, όσο και οι πιέσεις του ΣΕΔΡΑΤΕ για αλλαγή στην ποσόστωση.

Τέλος, σας υπενθυμίζουμε πως στις 7/6/2020 αναρτήσαμε στο site μας, επιστολή καταγγελίας του Π.Ε.ΣΥ.Θ., για την προκήρυξη του Δήμου Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα καταλήγαμε : «Ζητάμε την άμεση διόρθωση της προκήρυξης και την αναφορά στο μοναδικό ΠΤΥΧΙΟ Α.Ε.Ι. ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ως προσόντος για την πρόσληψη στις θέσεις θερινής απασχόλησης του Δήμου σας.»

Περισσότερα στον ακόλουθο σύνδεσμο:
📑ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ Π.Ε.ΣΥ.Θ. ΓΙΑ ΘΕΣΕΙΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΘΕΡΙΝΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ:

Όσον αφορά στην αναφορά του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, και ως Τ.Ε.Ι. στην προκήρυξη, υπεύθυνοι του δήμου μάς απάντησαν τόσο προφορικά, όσο και γραπτά, πως ο Δήμος ικανοποίησε το αίτημα του Σ.Ε.ΔΡΑ.ΤΕ. Με επιστολή του προ διετίας (!) αιτήθηκε την συμπερίληψη των ηθοποιών στις προκηρύξεις του Δήμου και τις ισόποσες προσλήψεις τους, απειλώντας με δικαστική κίνηση…

Πατήστε εδώ για να διαβάστε την επιστολή του Σ.Ε.ΔΡΑ.ΤΕ. και τις απαιτήσεις του, που προκάλεσαν την τροποποίηση της προκήρυξης, ως έχει. Παρακαλούμε να τη μελετήσετε προσεκτικά!

Είναι καταφανές, ότι προσπαθούν να επεκτείνουν το λεκτικό Π.Ε. (Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης) σε όλες τις προκηρύξεις του Δημοσίου. Επισημαίνουμε ότι οι ηθοποιοί θεωρούνται Π.Ε. μόνο στο Υπουργείο Παιδείας, ενώ για την τοπική αυτοδιοίκηση και τα υπόλοιπα υπουργεία είναι ξεκάθαρα Τ.Ε. Αυτό το τελευταίο, το αποκρύπτουν στην επιστολή τους, αξιώνοντας παραπλανητικά και με Δούρειο Ίππο την τυπική εκπαίδευση, την καθ’ολοκληρίαν εξίσωση των κλάδων ΠΑΝΤΟΥ.

Ας αφήσουμε ασχολίαστο το ελληνικό παράδοξο, οι υποψήφιοι ενός και μοναδικού εκπαιδευτικού κλάδου Τ.Ε. να είναι στην πλειονότητά τους διπλωματούχοι ιδιωτικών σχολών ανώτερης εκπαίδευσης που λειτουργούν στην Ελλάδα μάλιστα και μόνο στην εκπαίδευση να αντιμετωπίζονται ως κάτοχοι πτυχίων Π.Ε., ενώ στα υπόλοιπα Υπουργεία να χαρακτηρίζονται Τ.Ε.!

Αντιλαμβανόμαστε πως κάθε Σύλλογος θα διεκδικήσει το καλύτερο για τα μέλη του και δεν κατηγορούμε κανέναν. Έτσι και ο Σύλλογός μας έχει υποχρέωση να λειτουργεί ως ασπίδα και για τον εργαζόμενο αλλά και τον άνεργο Θεατρολόγο. Υποστηρίζουμε με σθένος και καθαρή συνείδηση, πως οι συνάδελφοί μας, απόφοιτοι των ελληνικών ΚΡΑΤΙΚΩΝ πανεπιστημιακών τμημάτων, δικαιούνται πρόταξη και όχι ποσόστωση, την οποία ποτέ δεν διεκδικήσαμε μέχρι σήμερα. Διότι μέχρι πρόσφατα, είχαμε να κάνουμε με λίγους ηθοποιούς, με πολυετή εμπειρία, οι οποίοι, δε θέλαμε να χάσουν τη δουλειά τους, για λόγους αλληλεγγύης.

Τέλος υπενθυμίζουμε και ζητούμε από ΟΛΑ τα μέλη μας και τους φίλους του Π.Ε.ΣΥ.Θ. την οικονομική συνεισφορά σας, με την αιτιολογία «ΝΟΜΙΚΑ ΓΙΑ ΠΟΣΟΣΤΩΣΗ», προκειμένου να ενδυναμώσουμε τη νομική μας υποστήριξη. Δυστυχώς, οι καλοί δικηγόροι κοστίζουν, όμως πιστεύουμε πως το αποτέλεσμα θα αποκαταστήσει τη δικαιοσύνη και θα αποζημιώσει τον κλάδο μας.

Συνάδελφοι,

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η διαμάχη μας με τον κλάδο ΠΕ91.02 ή άλλους κλάδους δεν είναι διαμάχη επί προσωπικού. Σεβόμαστε και εκτιμούμε τον κλάδο των ηθοποιών και προφανώς ο σκοπός δεν είναι να τούς βλάψουμε! Σκοπός του Π.Ε.ΣΥ.Θ. είναι η προάσπιση των έννομων συμφερόντων μας, η προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της Ανώτατης Εκπαίδευσης και η διασφάλιση ότι στην εκπαίδευση διδάσκουν απόφοιτοι πανεπιστημιακών τμημάτων που, πέρα από τη γνώση του αντικειμένου, διαθέτουν και το κατάλληλο ακαδημαϊκό και παιδαγωγικό υπόβαθρο.

Ενόψει της δίκης, είναι αναμενόμενο και ως ένα σημείο ανθρώπινο, να υπάρχει ένα βαρύ κλίμα, μεταξύ των δυο κλάδων. Ας μην το επιτείνουμε! Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι το προσφορότερο εργαλείο για να λυθούν στρεβλώσεις ετών. Οι διαδικτυακοί καυγάδες δεν μεταπείθουν κανέναν και δεν είναι παρά ένα ακαλαίσθητο χάσιμο χρόνου.

Ας κάνουμε τη διαφορά και ας περιμένουμε με υπομονή και αξιοπρέπεια τις αποφάσεις των δικαστηρίων!

Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων

3 σχόλια

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: