ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΔΙΚΩΝ

ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΔΙΚΩΝ

Αγαπητά μας μέλη,

Σας ενημερώνουμε ότι αναβλήθηκαν για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2021, οι δύο δίκες που αφορούν στη μάχη που δίνουν τα ΚΡΑΤΙΚΑ πτυχία των ελληνικών πανεπιστημίων, έναντι των διπλωμάτων των δραματικών σχολών, ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ συμφερόντων στη συντριπτική τους πλειοψηφία. Διότι συνάδελφοι, απέναντι μας δεν είναι ο ομότεχνός μας κλάδος της Δραματικής Τέχνης. Απέναντι βρίσκονται τα Υπουργεία που διαβάθμισαν αυθαίρετα -εκ του αποτελέσματος- τα διπλώματα των δραματικών σχολών με πτυχία Ανώτατης Εκπαίδευσης, εις βάρος των Θεατρολόγων. Θα μπορούσε η ΚΥΑ να προβλέπει την διαβάθμισή τους, με παράλληλη προστασία του κλάδου μας. Αυτό όμως δε συνέβη. Αποτελέσμα της νέας ΚΥΑ, ήταν δεκάδες θεατρολόγοι, που εργάζονταν τα τελευταία χρόνια στην Εκπαίδευση, να μείνουν άνεργοι και στη θέση τους να προσληφθούν ηθοποιοί με ΜΗΔΕΝΙΚΗ προυπηρεσία, χωρίς παιδαγωγική επάρκεια και με τα μισά μόρια από τους συναδέλφους Θεατρολόγους! Εδώ λοιπόν βρίσκεται το έννομο συμφέρον μας και η απόδειξη ότι ασχολούμαστε με τα του οίκου μας και όχι βέβαια με το να βλάψουμε τους ηθοποιούς.

Αν περάσει και η ποσόστωση 60%-40% που ζητά ομάδα ηθοποιών -τόσο στο δικαστήριο που πρώτη προσέφυγε (από το 2015!!) όσο και στις επιστολές τους ( έχουμε δημοσιεύσει μία από αυτές στο site μας)- η ζημιά αυτή θα πλήξει εκατοντάδες Θεατρολόγους. Γιατί, αν και ζητούν 60%-40% υπέρ ημών, είναι ηλίου φαεινότερο πως η ποσόστωση θα πάει στο 50%-50%, αφού αυτό υποστηρίζει η επιχειρηματολογία τους (ισότιμα πτυχία), αλλά και γιατί πλέον δεν προβλέπεται ποσόστωση μεταξύ κανενός κλάδου, σε πανελλήνιο επίπεδο. Υποστηρίζουμε την άτυπη πρόταξη που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια. Κινούμενοι από αίσθημα συναδελφικής αλληλεγγύης, δεν είχαμε κινηθεί δικαστικά. Από τη στιγμή όμως που γίνεται έντονη προσπάθεια αυτή να αλλάξει σε βάρος μας, αμυνόμαστε και θα δώσουμε τη μάχη μας σε όλα τα επίπεδα, όπως ορίζουν οι καταστατικές διαδικασίες του Συλλόγου μας.

Αποκαλύπτουμε πως όχι μόνο πρώτα οι Ηθοποιοί-εκπαιδευτικοί αποφάσισαν να απειλήσουν τις μισές θέσεις εργασίες των Θεατρολόγων με την προσφυγή τους στο ΔΕΦ , ήδη από το 2015, και φέρουν ακέραιη την ευθύνη για αυτό, αλλά υπάρχει και παλαιότερο δεδικασμένο που μας δικαιώνει και θα κατατεθεί στην δίκη ενώπιον του ΔΕΦ! Στο πλαίσιο αυτό, ο Σύλλογος ήταν λογικό να ενεργήσει θεσμικά, για την προστασία των δικαιωμάτων των μελών του.

Ως Σύλλογος δεχόμαστε πως υπήρχε χρόνιο ζήτημα συνταγματικής τάξεως μεταξύ των δύο κλάδων και βλέποντας την εικόνα με παρρησία, διακρίνουμε πως καλώς οι δύο κλάδοι ζήτησαν εν τέλει την προστασία της δικαιοσύνης για ζητήματα, που η διοίκηση χειρίστηκε με μη προσήκοντα τρόπο. Διότι για προστασία μιλάμε, προστασία του Συντάγματος, της ποιότητας της Εκπαίδευσης, των ακαδημαϊκών μας δικαιωμάτων που απορρέουν από τα πτυχία μας και των εργασιακών μας δικαιωμάτων κι αξιώσεων που πηγάζουν από τα χρόνια αναπλήρωσης. Όχι μιας υποτιθέμενης έπαρσης των Θεατρολόγων και μιας εκδικητικής διάθεσης που ορισμένοι μας προσάπτουν, ενώ την ακολουθούν οι ίδιοι κατά κόρον φερόμενοι και συμπεριφερόμενοι σαν οιηματίες. Θεωρούμε άδικη κάθε βίαιη ανατροπή εργασιακού καθεστώτος και θα αποδείξουμε με βάσιμη αιτιολόγηση στο ΣΤΕ, πως τα πτυχία μας δεν είναι ισότιμα με αυτά των διπλωμάτων ιδιωτικών δραματικών σχολών και άρα δεν είναι επιτρεπτή η ισοτίμηση των δύο, πόσο μάλλον οποιαδήποτε αλλαγή στην -έστω και άτυπη- κατανομή, που ίσχυε όλα αυτά τα χρόνια.

Επισημαίνουμε πως δεν μιλάμε για επιπρόσθετες θέσεις εργασίες αλλά για αυτές τις λίγες θέσεις, στις οποίες χρόνια υπηρετούν οι αναπληρωτές και δεν θεωρούμε δίκαιο να απολύονται Θεατρολόγοι αναπληρωτές και να διορίζονται άνεργοι Ηθοποιοί, με διπλώματα ουσιωδώς χαμηλότερης διαβάθμισης από τα ΑΕΙ. Αυτό αποτελεί κοινωνική και πραγματική αδικία.

Καλούμε την Πολιτεία να σταματήσει να συμπεριφέρεται ως ολετήρας του καλλιτεχνικού κόσμου και να τον στηρίξει έμπρακτα και ουσιωδώς. Να διαβαθμίσει, ως οφείλει, τα διπλώματα των ηθοποιών, όχι όμως με αδικία σε βάρος μας.

Συντασσόμαστε με όλον τον εκπαιδευτικό κλάδο που «φωνάζει» πως οι αναπληρωτές είναι μόνιμοι-αναπληρωτές και θα προστατέψουμε τη βίαιη ανατροπή της ζωής τους και των οικογενειών τους. Υπερασπιζόμαστε σθεναρά μαζί με τους άλλους εκπαιδευτικούς το δημόσιο χαρακτήρα της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Για αυτό, σάς παρακαλούμε θερμά να ενδυναμώσετε το νομικό ταμείο του Π.Ε.ΣΥ.Θ., αφού υπάρχει πλέον και ο απαραίτητος χρόνος. Θερμές ευχαριστίες στον Σύλλογο Αποφοίτων του Τμήματος Θεάτρου, για την άμεση κινητοποίησή του. Χάρη σε αυτή, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Α.Π.Θ. και δικηγόρος, κ. Χρυσόγονος κατέθεσε πρόσθετους λόγους για την υπεράσπιση του Π.Ε.ΣΥ.Θ. στο ΣτΕ.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Σας προτρέπουμε ευγενικά να μην αναλώνεστε σε άσκοπες αντεγκλήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αποτελεί κοινή μας διαπίστωση ότι πλην της δημιουργίας αφελών εντυπώσεων, εξάπτουν το θυμικό και καταλήγουν σε χυδαίες εκφράσεις είτε επί προσωπικού είτε εναντίον ολόκληρου του κλάδου. Ως Δ.Σ, διατηρούμε το δικαίωμα που απορρέει από το νόμο να προστατέψουμε τον κλάδο μας αλλά και κάθε συνάδελφο. Η διαφορετική άποψη και τα επιχειρήματα είναι θεμιτά. Οι προσβολές, οι ύβρεις κι οι χυδαίες εκφράσεις όμως δεν θα γίνονται πλέον ανεκτές. Ας επικρατήσει η νηφαλιότητα, η υπομονή, η ψυχραιμία κι ο σεβασμός. Θεωρούμε ότι οι όποιες προσωπικές διαθέσεις των μελών μας, καλύπτονται μέσω των δελτίων τύπου του Π.Ε.ΣΥ.Θ. που έχουν ανέβει στο site μας:

1) Για την προσφυγή μας στο ΣτΕ: πατήστε εδώ
2) Για την ποσόστωση που διεκδικούν με δίκη οι ηθοποιοί, πατήστε εδώ
3) Για την προσπάθεια να αρθεί η τυπική πρόταξη που έχουμε στους δήμους ως ΠΕ έναντι ΤΕ: πατήστε εδώ
4) Για την ανακοίνωση της Κοσμητείας της Φιλοσοφικής: πατήστε εδώ

Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων

1 σχόλιο

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: