Ο Π.Ε.ΣΥ.Θ. στηρίζει την κινητοποίηση των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών (18.4.2022)

Ο Π.Ε.ΣΥ.Θ. στηρίζει την κινητοποίηση των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών (18.4.2022)

Ο Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων εκφράζει τη δυσαρέσκειά του ως προς την συστηματική άρνηση από πλευράς Υπουργείου Παιδείας να αφουγκραστεί τις συνθήκες, κάτω από τις οποίες οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί καλούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Οι διορισμοί που έγιναν τη φετινή χρονιά, έπειτα από τόσα χρόνια αδιοριστίας, εκτός του ότι αποτελούν «σταγόνα στον ωκεανό», ειδικά για την ειδικότητά μας (ΠΕ91.01), η οποία είναι η πιο αδικημένη ως προς την αναλογία κάλυψης του ποσοστού των αναπληρωτών εκπαιδευτικών της, ήρθαν αρκετά αργά χρονικά και έφεραν μόνιμο εργασιακό καθεστώς σε εκπαιδευτικούς οι οποίοι κλήθηκαν να εγκαταλείψουν την προηγούμενη ζωή τους, εκκινώντας μια νέα εμπειρία, οι περισσότεροι πολλά χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο συμφερόντων τους: άνθρωποι που διανύουν την τέταρτη ή πέμπτη δεκαετία της ζωής τους, με οικογενειακές υποχρεώσεις και ανήλικα τέκνα (τα οποία πήραν μαζί ή άφησαν πίσω), με υπερήλικες γονείς και την αδυναμία παροχής της απαραίτητης φροντίδας που αυτοί χρειάζονται, με διαμορφωμένο έναν τρόπο ζωής ξεχωριστά καθένας και καθεμία από αυτούς. Οι Θεατρολόγοι συνάδελφοί μας που διορίστηκαν, έχουν υπηρετήσει αρκετοί ανελλιπώς από το 2002 το εκπαιδευτικό σύστημα σε σκληρές και απόλυτα ανασφαλείς εργασιακές συνθήκες, με ελαστικές σχέσης εργασίας, με ωρομίσθια αποζημίωση και απλήρωτες αργίες για πολλά χρόνια, με ανανεώσεις συμβάσεων εργασίας, περνώντας την πόρτα του ΟΑΕΔ κάθε καλοκαίρι, αν ήταν τυχεροί και πληρούσαν τα κριτήρια και εντάσσονταν στην επιδότηση ανεργίας, με αβέβαιη επαναπρόσληψη κάθε Σεπτέμβρη, με υπηρέτηση σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, διδάσκοντας θέατρο στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Μπροστά σε όλη αυτή την κατάσταση και με την ακρίβεια σε τρόφιμα και μετακίνηση να έχει εκτινάξει το κόστος ζωής, δυσχεραίνοντας τις συνθήκες διαβίωσης για όλες και όλους, το Υπουργείο Παιδείας κωφεύει και ισχυρίζεται δια στόματος Γενικού Γραμματέα πως αδυνατεί να επαναφέρει από τα δύο έτη στο ένα έτος την υποχρεωτική υπηρέτηση της οργανικής θέσης για τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς, καθώς κάτι τέτοιο «θα άφηνε τα σχολεία αυτά χωρίς εκπαιδευτικούς». Η Υφυπουργός Παιδείας κ. Μακρή, σε σχετική ερώτηση στη Βουλή απαντά πως «υπήρχε το περιθώριο επιλογής των περιοχών στις οποίες επιθυμούσαν (οι εκπαιδευτικοί) να ασκήσουν τα καθήκοντά τους και ότι μπορούσαν να σταθμίσουν τις οικογενειακές, τις προσωπικές, τις επαγγελματικές παραμέτρους και να πάρουν τη σωστή απόφαση».  Ξεχνάει ίσως η κ. Μακρή πως όποιος βρίσκεται στην αδύναμη θέση, δεν έχει την πολυτέλεια ρύθμισης της ζωής του και της επιλογής του!

Εμείς απαντούμε πως η επαναφορά στο ένα έτος υπηρέτησης της οργανικής θέσης είναι θεμελιωμένο δικαίωμα όλων αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι πρόσφεραν έργο τόσα χρόνια τώρα, σε πολύ δύσκολες συνθήκες, έχοντας ικανοποιήσει όχι μια φορά, αλλά εις δεκαπλούν το «αγροτικό» τους! Φτάνει, λοιπόν! Η επαναφορά αυτή στο ένα έτος υπηρέτησης της οργανικής θέσης είναι μια απόλυτα ανέξοδη κίνηση για το Υπουργείο Παιδείας, απέναντι στο δυσβάσταχτο κόστος που καλούνται να σηκώσουν στις πλάτες τους οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί.

Παρατηρώντας τον τρόπο αντίδρασης του Υπουργείου Παιδείας στο παραπάνω αίτημα, αναρωτιόμαστε πραγματικά: οι διορισμοί αυτοί ήρθαν για να εξασφαλίσουν ή να τιμωρήσουν τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς της χώρας μας; Διαχρονικά, δεν λαμβάνονται ουσιαστικά μέτρα που να καλύπτουν το αυξημένο κόστος διαβίωσης όχι μόνο των νεοδιόριστων αλλά και των ομήρων αναπληρωτών εκπαιδευτικών της χώρας.

Καλούμε λοιπόν όλες και όλους να συμπαρασταθούν σε αυτόν τον αγώνα, καθώς επίκεινται και νέοι διορισμοί, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Υπουργείου Παιδείας. Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, ο αγώνας δίνεται τώρα και για όσες και όσους διορίστηκαν, αλλά ταυτόχρονα θα αποτελέσει παρακαταθήκη και για όσες και όσους διοριστούν στη συνέχεια.

Ο Π.Ε.ΣΥ.Θ. θα βρίσκεται τη Μεγάλη Δευτέρα στις 18 Απριλίου 2022 και ώρα 10:30 στο χώρο του Υπουργείου Παιδείας για να παρουσιάσει ένα σχετικό δρώμενο και στις 11:00 θα ενώσει τη φωνή του με τη φωνή όλων των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών και όλων εκείνων που αντιλαμβάνονται το μέγεθος αυτής της αδικίας, ελπίζοντας πως έστω και τώρα, την ύστατη στιγμή, λίγο πριν το Πάσχα, η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας θα επανατοποθετηθεί και θα κατανοήσει πως αυτή η απόφαση για την υπηρέτηση ενός έτους της οργανικής θέσης έρχεται ως ανακούφιση στα τόσα χρόνια εργασιακής ομηρίας που βίωσαν οι περισσότεροι από τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς όλων των κλάδων.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΑΤΡΟΛΟΓΩΝ

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: