Επιστολή θεατρολόγων Νομού Φωκίδας

Επιστολή θεατρολόγων Νομού Φωκίδας

Ο Π.Ε.ΣΥ.Θ. κοινοποιεί την επιστολή που συντάχθηκε από συναδέλφισσες θεατρολόγους του Νομού Φωκίδας, με βασικό αίτημα την ανάγκη προσλήψεων εκπαιδευτικών του κλάδου και της ειδικότητάς μας και την μη ανακοίνωση των αντίστοιχων κενών θέσεων. Ακολουθεί η επιστολή, όπως τη λάβαμε στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του Συλλόγου μας:

11/10/2022

ΠΡΟΣ
Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φωκίδας,
υπόψη Διευθύντριας κ. Παπαϊωάννου Αμαλίας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φωκίδας,
υπόψη Διευθυντή κ. Δούνα Κωνσταντίνου
Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας,
υπόψη Περιφερειακής Διευθύντριας κ. Μπενιάτα Ελένης
Υπουργείο Παιδείας, Διεύθυνση Διορισμών και Προσλήψεων Εκπαιδευτικού Προσωπικού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Τμήμα Α΄ Διορισμών και Προσλήψεων Εκπαιδευτικού Προσωπικού Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης,
υπόψη κ. Γαλίτου Δέσποινας
Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φωκίδας «Αλέξανδρος Δελμούζος»
Πανελλήνιο Επιστημονικό Σύλλογο Θεατρολόγων

ΘΕΜΑ: Η μη ανακοίνωση κενών ΠΕ 91.01

Σας παρακαλούμε να δεχτείτε την αίτησή μας με θέμα τη μη ανακοίνωση κενών ΠΕ91.01 Θεατρικής Αγωγής κατά το σχολικό έτος 2022-2023.

Με αυτή την απόφαση η Διεύθυνση αφήνει τα Δημοτικά Σχολεία του νομού εκτεθειμένα στο να διδάσκονται το μάθημα της Θεατρικής Αγωγής από άλλες ειδικότητες, οι οποίες ουδεμία σχέση έχουν με τις Θεατρικές σπουδές, και έχουν το μάθημα ως δεύτερη ανάθεση. Υπάρχει μάλιστα περίπτωση το μάθημα να μην διδάσκεται καν, αποκλείοντας τις/τους μαθήτριες/τες από την πρόσβαση στη Θεατρική Αγωγή.

Σύμφωνα με το άρθρο 11.Α του Προεδρικού Διατάγματος 79/2017 (Φ.Ε.Κ. 109/01.08.2017, τ. Α’), σε κάθε Δημοτικό Σχολείο το μάθημα της Θεατρικής Αγωγής διδάσκεται από εκπαιδευτικό της ειδικότητας της πρώτης ανάθεσης. Επομένως στον νομό Φωκίδας θα έπρεπε να προκηρυχθούν τουλάχιστον 3 κενά ΠΕ91.01, εφόσον δεν υπάρχει εκπαιδευτικός αυτής της ειδικότητας με οργανική θέση στον νομό. Ειδικά τη φετινή χρονιά, στην οποία εφαρμόζεται και το νέο Ολοήμερο Πρόγραμμα των Ενιαίου τύπου Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων (με το νέο διευρυμένο ωράριο και τη λειτουργία των ομίλων, με βάση την παρ. 1 κεφ. Α, του άρθρου 11 του Π.Δ. 79/2017 (Α’109), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει) και με τα άρθρα 52 και 54 του ν.4807/2021(Α΄96) και με το άρθρο 371, ν4957/2022 (ΦΕΚ14/Α’)), στα οποία επίσης περιλαμβάνεται το μάθημα της Θεατρικής Αγωγής, αναμέναμε τη στοιχειώδη προκήρυξη των κενών της ειδικότητάς μας. Επίσης, σύμφωνα με το ίδιο άρθρο (παράγραφος 7), «Σε περιπτώσεις μη κάλυψης των διδακτικών ωρών από εκπαιδευτικούς των αντίστοιχων κλάδων, τα διδακτικά αντικείμενα της Αισθητικής Αγωγής και της Φυσικής Αγωγής δύναται να ανατεθούν και σε εκπαιδευτικούς του κλάδου ΠΕ70 Δασκάλων». Συνεπώς είναι απαραίτητο να δηλώνονται εγκαίρως όλα τα κενά για να καλύπτονται από τις αντίστοιχες ειδικότητες. 

Σε αυτό το σημείο κάνουμε ειδική αναφορά στη συστηματική μη προκήρυξη της ειδικότητας ΠΕ91.01 στην Ειδική Αγωγή, σε έναν νομό με τρεις εκπαιδευτικές δομές στην Ειδική Αγωγή (μία στην Πρωτοβάθμια: Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Άμφισσας, και δύο στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση: Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο, Ειδικό Εργαστήριο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης). Όπως ορίζεται στη με αρ. πρωτ. 85317/Δ3/29-05-2019 Υ.Α (Β΄2171) στο άρθρο 3.9 στα Ειδικά Δημοτικά διδάσκεται το μάθημα της Θεατρικής Αγωγής και σύμφωνα με το 3.10, «Σε περιπτώσεις αδυναμίας κάλυψης του προγράμματος από εκπαιδευτικούς των αντίστοιχων ειδικοτήτων, η διδασκαλία των γνωστικών αντικειμένων της Αισθητικής Αγωγής και της Φυσικής Αγωγής δύναται να ανατεθεί». Επομένως επίσης προκύπτει ότι τα κενά των ειδικοτήτων πρέπει να δίνονται εγκαίρως. Είναι γνωστές οι θετικές επιδράσεις του μαθήματος της Θεατρικής Αγωγής τόσο στη γενική όσο και στην ειδική αγωγή και τα παιδιά χρειάζεται να τα διδάσκονται από ανθρώπους που έχουν εκπαιδευτεί στις Θεατρικές Σπουδές. Είναι ένα μάθημα που λειτουργεί επικουρικά τόσο στην αισθητικοκινητική ικανότητα των παιδιών όσο και στη δημιουργία ομαδικού πνεύματος. Το ίδιο ισχύει και στη Δευτεροβάθμια, όπου διδάσκεται η Καλλιτεχνική Παιδεία (στην οποία περιλαμβάνεται και η Θεατρική Παιδεία) και η Αισθητική Αγωγή (στην οποία περιλαμβάνεται και η Θεατρική Αγωγή).

Με δεδομένο ότι τα προηγούμενα σχολικά έτη προκηρυσσόταν τουλάχιστον ένα κενό ΠΕ91.01 στη Φωκίδα, καλούμε μέσω αυτής της αίτησης τη Διεύθυνση να απαντήσει εγγράφως για ποιο λόγο συνέβη αυτή η κατάφορη αδικία εναντίον του κλάδου μας, καθώς και να αποκαταστήσει άμεσα την παράλειψη, με σκοπό στην γ’ φάση προσλήψεων αναπληρωτών/τριών να συμπεριληφθεί ο κλάδος μας, όπως οφείλει.

ΟΙ ΑΙΤΟΥΣΕΣ
Έφη Μπόρη,
Αναπληρώτρια εκπαιδευτικός ΠΕ91.01

Κωνσταντίνα Μούρτου,
Εκπαιδευτικός ΠΕ 91.01,
Μέλος του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Θεατρολόγων

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: